AMPLANG | |||||||||||||||||||||||||
Pengenalan | |||||||||||||||||||||||||
Amplang adalah sejenis makanan tradisi bagi penduduk negeri Sabah terutamanya bagi penduduk di pesisir pantai Tawau dan Sandakan . Ianya di usahakan secara kecil-kecilan oleh kaum wanita dari keluarga nelayan. Pada lazimnya amplang diproses dari isi ikan tenggiri.
| |||||||||||||||||||||||||
Carta Alir | |||||||||||||||||||||||||
Bahan-bahan Pemprosesan Amplang | |||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||
Cara-cara Pemprosesan Amplang | |||||||||||||||||||||||||
Mengadun Isi ikan yang telah diasingkan tulang diadun bersama tepung kanji, garam, gula dan lain-lain ramuan sehingga sebati dan membentuk doh. Membentuk Doh dibentuk ketulan besar seberat 500 gram berbentuk selinder, kemudian dipotong kecil secara melintang. Setiap potongan kecil tadi dibentuk selinder sekali lagi dengan saiz yang lebih kecil, kemudian dipotong halus. Memasak Amplang yang telah siap dipotong halus-halus digoreng di dalam minyak yang banyak selama lebih kurang 30 minit sehingga benar-benar ranggup. Semasa menggoreng, produk hendaklah sentiasa di kacau supaya tidak hangit. Mengetos Pembungkusan/Penyimpanan Produk ini dibungkus dalam plastik kedap udara dan disimpan pada suhu bilik serta jauhkan daripada pancaran cahaya matahari dan selamat daripada serangan serangga. | |||||||||||||||||||||||||
Rabu, 12 November 2008
TEKNIK Pembuatan Amplang
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
1 komentar:
tolong diperjelas itu semua bahan yg sudah dicampur dan dibentuk apakah langsung digoreng atau dijemur dulu baru digoreng.
Posting Komentar